Munkahelyi balesetnek minősülhet a koronavírus-fertőzés

 1. múlt évben

  A munkahelyen elkapott koronavírus-fertőzés munkahelyi balesetnek minősülhet.
  A munkáltató alapvető kötelezettsége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. Amennyiben a munkahelyen, vagy annak környezetében megjelenik egy koronavírussal fertőzött személy, úgy ez olyan kockázatot jelent, amellyel a munkáltatónak foglalkoznia kell. Így például fertőtlenítőket, maszkokat kell biztosítania a munkavégzés helyén.

  Home Office munkavégzés

  A munkáltató kötelezheti arra a munkavállalókat, hogy meghatározott ideig munkájukat otthon végezzék. Ez ugyanolyan munkavégzésnek minősül, mint normál esetben. Számos munkafolyamat azonban nem végezhető otthonról.

  Egységes a jogértelmezés azzal kapcsolatban, hogy csupán félelemből a munkavállaló nem tagadhatja meg a munkavégzést.

  Fokozott veszélyhelyzet esetében azonban - tehát ha a munkahelyen a fertőzés kockázata kiemelten magas - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltétele nem biztosítható. Ekkor a munkavállaló jogszerűen megtagadhatja a munkavégzést.

  Ekkor is rendelkezésre kell azonban állnia, munkára képes állapotban, és várnia kell a munkáltató további utasításait, és munkabérre is jogosult lesz.

  Munkabaleset lehet a vírusfertőzés

  Ha a munkavállalók járványügyi zárlat, karantén miatt nem tudnak megjelenni munkahelyükön, az a munkáltató által elháríthatatlan külső oknak minősül.

  Ilyenkor - ha más munkahelyen vagy munkakörben nem foglalkoztathatók -, keresőképtelennek tekintendők és táppénzre jogosultak.

  Amennyiben a munkáltató a munkavállalót úgy kötelezi munkavégzésre, hogy fokozott fertőzésveszély áll fenn a munkahelyen, számolnia kell azzal, hogy a megbetegedés munkabalesetnek minősülhet.

  Járványveszély alatt a szabadidőnk sem tabu

  A járványveszély idején a munkáltató a munkahelyen kívüli tevékenységével, különösen külföldre történő utazásával kapcsolatosan információkat kérhet a munkavállalótól. Kérheti azt, hogy a munkavállaló jelentse be, amennyiben járvány szempontjából veszélyeztetett régióba utazik, vagy onnan vendége érkezik.

  Ezt a személyes adatot a munkavállaló a munkáltató előírásai szerint köteles átadni. A munkáltató szintén jogszerűen kötelezheti az embereket arra, hogy jelentsék be, ha családtagjaik, hozzátartozóik körében vagy közvetlen környezetükben koronavírusos megbetegedést észleltek.

  A munkaidőn kívül tevékenységre, egészségügyi állapotra és a hozzátartozók egészségügyi állapotára vonatkozó adatokat a munkáltató a GDPR követelményei szerint kezelheti és a járványveszély elmúltával köteles azokat törölni.

  Forrás
  Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda

 

vagy Regisztráció ha válaszolni akarsz!